Online sinds 21-02-2022

De maker van deze website kon geen huisarts krijgen toen hij net was verhuisd. Ik kwam erachter wat de gevolgen zijn van een landelijk huisartsentekort. Om er een te krijgen moest er urenlang worden gebeld met praktijken, verzekeraar en een huisartsorganisatie. Uiteindelijk kon de HKN mij helpen een huisarts te krijgen.

En toen? Gaande weg kwam ik erachter dat het niet inzichtelijk is welke praktijk nieuwe patiënten aanneemt en welke niet. Het huisartsentekort is een landelijk probleem, wat landelijk opgelost moet worden. Echter is het als (nieuwe) patiënt wel fijn om te weten bij welke huisarts je wél kunt aankloppen, als je je wilt laten inschrijven.

Daarom is deze website initieel opgezet: om letterlijk in kaart te brengen hoe groot het probleem is; welke praktijken nemen wel en welke geen nieuwe patiënten aan?

Als je naar een nieuwe stad verhuist, schrijf je je normaal gesproken in bij een huisarts. Maar wat doe je als de doktersassistente aangeeft dat de praktijk geen nieuwe patiënten aanneemt? Sterker nog: als geen enkele praktijk in de stad nieuwe patiënten aanneemt?

Dan wordt vaak verwezen naar de zorgverzekeraars, vanwege de ‘zorgplicht’. Verzekeraars zouden dan kunnen helpen bij het zoeken naar een huisarts. En je eventueel op een wachtlijst zetten.

Als er na contact met de verzekeraar nog niks verandert, kan je een melding maken bij de NZA: klik hier.

In de praktijk blijkt dat er geen overzicht is wie er huisartsloos is en dat er ook geen overzicht is welke praktijken vol zijn en welke nog plek hebben.

Deze website is bedoeld om het volgende in kaart te brengen:

Stap 1:
– Hoeveel huisartslozen zijn er?
– Welke praktijken nemen nog nieuwe mensen aan?
– Welke praktijken nemen geen nieuwe mensen aan?
– Hoe verhouden deze problemen zich tot elkaar over de tijd heen?


Stap 2:
– Hoe kunnen we samen met alle betrokken partijen in de keten de fundamentele problemen, landelijk, regionaal en lokaal samen oplossen?

Lang verhaal kort: iedereen wil zich kunnen inschrijven bij een gezonde huisarts. Deze website is een initiatief om in één oogopslag (op een kaart) te zien waar je wél terecht kunt.

Door dat er in alle regio’s op 1 manier wordt bijgehouden hoeveel praktijken vol zitten kan er met die informatie opgeroepen worden tot een landelijke en langetermijnsaanpak om het tekort een halt toe te roepen.

Huis arts loos .nl
Voor iedereen een gezonde huisarts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *